Thursday, October 30, 2014

We pay, We Rule

Aku suka belajar. Tapi aku malas nak pergi class. Aku malas nak bersengkang mata perah otak untuk siapkan assignment. Aku malas ambil test. Aku tak suka untuk hipokritkan diri berkawan dengan budak class yang aku menyampah. I was so rebellious and mad at everything including I hate rules in the campus.

I was an ex student from one of Mara College. Bagi aku ok lah. To be honest, aku tak suka belajar dalam keadaan terpaksa. For instance, kena ikut rules. Pergi kolej pakai baju kurung sahaja. Kalau aku boleh fail di sebabkan tak pakai baju kurung ke kelas, I'll follow. But at last aku grad on time tanpa repeatasi kertas.

Bila sesetengah orang kata Private University tak bagus, can you explain? Kalau orang kata standard private U dan gov U berbeza, ye la kut. Tapi kau kena tahu as a private U student kami ada persepsi sendiri terhadap Universiti lain. Tak semestinya menjadi bahagian dari kerajaan memberikan kejayaan dalam kehidupan kita. Betul, senang nak masuk private U. Bayar je. Tapi tak semua orang mampu membayar. Silap-silap terpaksa gadai tanah di kampung. So aku consider it as susah lah jugak nak masuk Private U. Melainkan bapak kau jutawan.

Aku dah rasa belajar dalam dua tempat. Private & Goverment Uni. Ada pro and kontranya. Tapi bagi pelajar malas macam aku, I'll choose my Private Uni.  


Buat diri sendiri, semoga sentiasa tidak menggagalkan diri untuk ke kelas. I'm bad in making any choices. Padahal aku ada berbelas-belas pilihan yang baik. Pilihan paling celaka aku pernah buat masa aku tengah sober. So pilihan ini di buat ketika aku sedang waras. Aku harap kali ni aku tak salah buat pilihan lagi.

Wednesday, October 29, 2014

Jane untuk si John

"Nanti i ada anak, i nak bubuh anak i nama you. Anis."

"Apahal pulak?"

"Kalau i tak dapat hidup dengan you pun, sekurang-kurangnya i ada the second Anis yang i akan panggil tiap-tiap hari."



I always repeat everything you always told. Sebab kau jarang borak dengan aku. Kau akan bercakap untuk perkara yang penting penting je contohnya "You sober?" So yes, I count this as importing thing, too. 

Kiddo in 20's

Sebenarnya apa yang lazat tentang kehidupan menjadi seorang budak popular di alam siber? 

I love obserbving things and people. Cara diorang bersembang, cara diorang berjalan, cara diorang bergaul.

Ada banyak benda perbezaan antara kita (budak tak famous) dan mereka (budak hot) Kalau di tanya pada aku apa yang sedap jadi mereka, jujurnya aku tak tahu. 

Mereka (budak hot) akan tiba-tiba jadi angelik dan perfeksionis. Aktiviti puji memuji tinggi ke langit di lakukan dengan tak logik di laman laman sosial. Aku sedar, populariti di usia muda betul-betul boleh buat manusia jadi langsi. I've found many tapi yang terbaru aku jumpa paling kronik.

Bagi aku, kau tak perlu hipokrit kan diri berkawan dengan manusia aneh yang kau tak pernah kenal. Kau tak perlu cakap bertapis untuk kedengaran kool.  Euwww that sounds so pathetic, you know. I hate humans, honestly. Sebab manusia betul-betul buat aku jadi phobia untuk berdepan dengan realiti. Terlalu ramai yang nak jadi kool hingga aku tak kenal siapa plastik dan siapa kaca. Tapi kalau itu yang boleh buatkan aku gunapakai di masa-masa akan datang, jom teruskan langkah. 


P/s: Aku ada kawan followers instagram hampir cecah 400k. Tapi dia tak pernah buat komuniti untuk tarik seluruh kawan-kawan dia jadi publik figur. Dan itu lah satu-satunya kawan aku di alam maya yang kini menjadi best friend. Aku tak perlukan satu geng untuk kekal hot. Like I always said, aku tak suka jadi batak. 

Tuesday, October 28, 2014

A confession before the death

Kau ni nampak je gagah. Tapi sebenarnya kau selalu je sakit-sakit. Aku pernah nampak gambar kau tengah tidur terbaring atas katil sambil berselimut tebal. Aku tahu kau tengah lemah. Itu hari pun kau terkandas lagi. Betapa kau tak tahu yang aku hampir jadi tak waras masa tu.

Kalau boleh aku nak selalu menjaga. Sebab kematian tak kira bila-bila. Cuma aku tak boleh. Tapi aku tak risau, kalau-kalau antara aku dan kau ada yang mati dulu. Sebab semasa hayat, kita dah confess segala yang kita perlu tahu. At least, walau tak mati sama-sama, roh aku pasti tenang.