Wednesday, July 9, 2014

Semput

Bila semua berlumba-lumba untuk menulis. Aku berhenti--
Lalu menogak air. (Lihat tajuk)

Menulis, bukan kerana semata. Menulis biar jujur. Kalau tak mampu, usah. 

Pailang

Bila kau bangkitkan isu Tuhan. Bro, Dia Tuhan, bro. Along paling pailang dalam dunia. 

Apa-apa yang jadi dalam dunia ni di bawah taklukkan dia. Dia ada remote control yang kita semua tak ada kat rumah. Dia ada banyak button off/on untuk hidup kau.

Tapi kadang-kadang aku selalu pertikaikan, "Asal hidup aku disaster gilerrrrr padahal aku solat 5 waktu"

Der, itu Tuhan kau. Jangan banyak songeh la. Nanti ada dua pengawas peperiksaan tanya kau. Dan jawapan yang pertama (yang dah di bocorkan) pun nama Dia. Gila glamour? Ya, itu semua untuk memudahkan urusan kau tak di pukul sampai lunyai. So hari-hari kau kena ingat dia. Biar tak susah nak jawab nanti. 

I don't believe in anything

If you have someone who loves you more than anything-- appreciate. Because you know why? Tuhan tu bukannya baik sangat untuk bagi kau seberapa ramai manusia yang betul-betul baik berkawan/sayangkan kau. If everyone loves you seikhlas hati, that is not a life. Itu mimpi. Mimpi tak pernah wujud untuk jadi realiti kalau kau berperangai anjing menyalak bukit.


Percaya aku ; bukan semua manusia macam kita (diri sendiri)

Kalau kau sayang dia, belum tentu dia sayangkan kau. Kalau dia sayangkan kau belum tentu kau sayang kan dia. Dan bila kalian begitu menyinta, belum tentu jodoh ada bersama.


Tuhan memang baik, aku sendiri tahu. Tapi--

Bukan selalu. Dan aku bukannya freethinker. Just saying.

Thursday, June 19, 2014

Existansia

Pertama tama kali kita menjalinkan hubungan aku cacatkan dengan selingkuh di belakang mu,
Bertemu kekasih lama tanpa pengetahuan mu atau sesiapa jua,
Alasan ku sama-- lelaki itu masih di ingatan ku,
Kau berdiam lantas mengukir senyum pilu sambil berkata--

"Saya faham" 
dan kau berlalu pergi.